Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Audi obljublja nov način komunikacije z lučmi

06.08.2023

O izjemno zmogljivih LED žarometih, ki zmorejo projicirati različne motive na cestišče smo pisali nedolgo nazaj, tokrat pa o Audijevi inovaciji, ki obljublja drugačen način komunikacije.

Skupina Volkswagen in še posebej Audi, je OLED tehnologijo prvič uporabila že leta 2016 na modelu audi TTS. OLED elementi so ploskovna svetila, sestavljena iz polprevodnikov, ki ustvarjajo popolnoma enakomerno svetlobo in zelo visoke kontraste, poleg tega pa je mogoče prilagajati njihovo svetlost. Obliko OLED svetil je mogoče poljubno oblikovati in razdeliti na posamično krmiljene segmente, pri čemer je možna tudi dinamična svetlobna animacija luči.

Napovedan električni audi Q6 e-tron pa prinaša drugo generacijo teh svetil, ki bodo dosedanje funkcije še nadgradila. S podporo napredne programske opreme so namreč inženirji uspeli ustvariti zanimive dodatne možnosti, ki omogočajo neke vrste komunikacijo s preostalimi udeleženci prometa. Zelo pomemben korak naprej je tudi uporaba 3D stekla, ki dvodimenzionalni ploskvi LED traku doda globino ter na ta način še bolj izrazito med seboj ločuje posamezne svetlobne elemente.

Sporočila bodo lahko namenjena izražanju osebnosti, saj bodo vozniki lahko izbirali med vnaprej nastavljenimi možnimi grafikam s posebnimi svetlobnimi animacijami. Pri Audiju računajo na to, da bodo tovrstne storitve del dodatne opreme, na voljo tudi v obliki posebnih naročniških storitev.

Seveda nova tehnologija ne bo le zabavna, ampak tudi v službi varnosti, saj bo druga generacija digitalnih zadnjih OLED luči omogočala tudi komunikacijo z opozorilnimi simboli za druge udeležence v prometu (Car-to-X). Predvidene so posebne animacije za Emergency Assist, RECAS (opozorilni signal za nalet od zadaj), opozorilne utripalke, klic v sili (eCall), klic ob okvari (bCall) in utripanje zavornih luči.