Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

BMW čez dve leti začenja revolucijo prikaza podatkov

20.09.2023

P90519921_highRes_bmw-idrive-in-the-ne.jpg

BMW je v konceptnem vozilu vision "neue klasse" pokazal povsem nov pogled na prikazovanje podatkov med vožnjo v vozilu. Serijski izdelki bodo v BWM vozilih na trgu čez dve leti.

Trenutni zasloni (HUD) v avtomobilih zagotavljajo omejeno vidno polje, vendar BMW s svojim novim dizajnom revolucionira tehnologijo. Z razširitvijo vidnega polja BMW-jev HUD ustvarja bolj poglobljeno izkušnjo in zagotavlja kritične informacije o vožnji neposredno v voznikovem vidnem polju. To vozniku omogoča, da ima pogled vedno proti cesti.

P90519793_highRes_bmw-vision-neue-klas.jpg

Ne zmotijo ga sonce ali sence

BMW-jeva nova tehnologija HUD vetrobransko steklo spremeni v sekundarni zaslon. Zaslon je skrit daleč zadaj na armaturni plošči, tik pod vetrobranskim steklom. Svojo vsebino projicira na spodnji del vetrobranskega stekla. Ta izjemno širok zaslon je nameščen v voznikovem vidnem polju na način, da ne ovira pogleda na cesto. Ena od pomembnih značilnosti širokozaslonskega zaslona BMW je uporaba visoko kontrastne tehnologije, t. i. »matrične osvetlitve ozadja«. Zaradi tega je nekajkrat zmogljivejši od običajnih avtomobilskih zaslonov, kar zagotavlja jasno vidljivost tudi pri močni sončni svetlobi ali pri šibki svetlobi.

Širok zaslon ponuja različne informacije o vožnji, kot so navodila za navigacijo in dohodna obvestila, na primer o telefonskih klicih. Vendar pa je tisto, kar ga loči od drugih zaslonov, BMW-jeva predanost zmanjševanju motenj. Namesto, da bi zaslon zasuli z nepotrebnimi grafikami in animacijami, se osredotočajo na prikaz le bistvenih informacij. Na primer, hitrost vozila je prikazana kot številka brez dodatnih vizualnih elementov, ki bi lahko preusmerili pozornost s ceste.

P90520091_highRes_bmw-vision-neue-klas.jpg

Oči na cesti, roke na volanu

Pri BMW, ki v povezavi z novim zaslonom izpostavljajo geslo: "Oči na cesti, roke na volanu", so prepričani, da prenos pomembnih informacij neposredno v voznikovo vidno polje pomaga ohraniti osredotočenost in zmanjša motnje med vožnjo. V povezavi s svojim konceptom zaslona širokega pogleda za informacije o vožnji BMW vključuje še panoramski vid z zaslonom na dotik v obliki paralelograma, ki je dosegljiv vozniku in sovozniku. Ta osrednje nameščen zaslon OLED skrbi za infotainment namene, kot sta igranje iger in navigacija.

Poleg tega BMW ponuja izbirni 3D head-up zaslon, ki se aktivira nad volanom. Čeprav je omejen na navigacijo in informacije o pomoči pri vožnji, ta dodatni zaslon še izboljša vozniško izkušnjo.