Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

»Šamponiranje« motorja v štirih korakih

04.07.2020

Castrol shampoo.jpg Popolnoma nov Castrolov izdelek za temeljito odstranjevanje oljne gošče in čiščenje motorja pri menjavi olja ima veliko prednosti pred podobnimi izdelki. Največja in najbolj pomembna je, da ne vsebuje topil ki sicer lahko povzročijo poškodbe občutljivih delov motorja. Tu so štirje preprosti koraki za pravilno uporabo, ki bo v delavnici zahtevala najmanj časa in zasedenosti opreme.

Dobra novica za mehanike je, da je sredstvo Castrol Engine Shampoo preprosto za uporabo in ne zahteva veliko dodatnega časa in dela. Uporabi se ga lahko že medtem, ko se vozilo pripravlja na servis, kar pomeni, da ne medtem ne zaseda dvigala.

1. Korak: Čistilo za motor nalijte v motor še preden odstranite staro olje.

Castrol shampoo_1.jpg

2. Korak: Zaženite motor in pustite, da teče v prostem teku vsaj deset minut, da se bo vsebina premešala in začela delovati.

Castrol shampoo_2.jpg

3. Korak: Sedaj je čas, da začnete postopek izpuščanja olja iz motorja, s tem pa tudi vso goščo, ki jo je Castrol Engine Shampoo odstranil. Poskrbite tudi za zamenjavo filtra za olje.

Castrol shampoo_3.jpg

4. Korak: Ko je iz motorja odtekla vsa vsebina, v motor nalijte kakovostno novo olje.

Castrol shampoo_4.jpg

Več o izdelku Castrol Engine Shampoo

Castrol je predstavil nov izdelek za temeljito izpiranje motorja pred zamenjavo motornega olja. Njegova prednost je predvsem v tem, da ne vsebuje topil, zato ne poškoduje občutljivih delov, kljub temu pa iz motorja odstrani do 85 odstotkov oljne gošče in je primeren za uporabo tako pri bencinskih kot dizelskih motorjih.

Sodoben način vožnje od motorjev zahteva, da delajo pod večjo obremenitvijo, kar ustvarja več umazanije in oljne gošče in zato se lahko zamašijo pomembni deli motorja. Če te gošče med zamenjavo olja ne odstranite v celoti, se lahko poslabša delovanje motorja.

Čistilo za motor »Castrol Engine Shampoo« se uporablja za izpiranje motorja pred zamenjavo motornega olja z močnim čistilom »Powerful Cleaning Agent« (PCA), ki odstrani oljno goščo iz motorja* in ovije trdne delce umazanije, kar jim pomaga, da prosto iztečejo, in tako očisti motor, da ga pripravi za nalivanje svežega motornega olja.
»Motorno olje se pri zelo visokih temperaturah lahko razkraja, to pa privede do nabiranja usedlin oljne gošče,« pravi Castrolov inženir Gareth Bracchi. Ta proces še nekoliko bolj pospešijo predvsem kratke poti in vožnja pri visokih vrtljajih, denimo v klanec. Prav tako nabiranje gošče povzročajo uporaba goriva slabše kakovosti, neredna menjava olja in vožnja z veliko postanki in ugašanji ter zagoni motorja, kar je vse bolj pogost pojav v mestnih središčih.

Trg čistilnih sredstev za motorje je trenutno preplavljen z izdelki, ki vsebujejo topila, kar lahko škoduje tesnilom, prav tako pa takšni preparati lahko odgozdijo večje dele gošče in s tem povzročijo zamašitev in celo puščanje olja. Izdelek Castrol Engine Shampoo pa vsebuje edinstveno formulo Powerful Cleaning Agent (PCA) brez topil, ki pomaga pri nežnejšem odstranjevanju usedlin oljne gošče s kovinskih površin motorja.

Novi izdelek se lahko varno uporablja tako pri bencinskih kot dizelskih motorjih in celo pri pogonskih motorjih motociklov ter lahkih gospodarskih vozil. Le ena steklenica izdelka je dovolj za čiščenje motorja, ki za delovanje potrebuje med tremi in šestimi litri olja. Priporočena je uporaba pri vsaki menjavi olja, predvsem za starejša vozila z veliko prevoženimi kilometri. Prav tako pa je primeren za preventivno uporabo pri novih vozilih.