Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Izzivi prihodnje mobilnosti

28.01.2020

Skupina Mahle je najbolj znana kot eden od vodilnih razvojnih partnerjev in dobavitelj avtomobilske industrije; a ni le to, saj se uvršča tudi med pionirska podjetja in nosilce razvoja na področju tehnologij za mobilne rešitve prihodnosti.

Kot pravijo pri skupini Mahle, so zavezani k ukrepom, s katerimi bodo pripomogli k temu, da promet postane učinkovitejši, okolju prijaznejši in tudi udobnejši, zato se posvečajo optimizaciji motorjev na notranje zgorevanje, uporabi alternativnih goriv in širitvi električne mobilnosti.

Znamka s svojo ponudbo in znanjem, ki obsega motorne sisteme in komponente, filtracijo in toplotno upravljanje, pokriva vse ključne izzive, povezane s pogonskimi sklopi in klimatskimi napravami. Po zaslugi znanja na področju elektrike ter elektronskih komponent in sistemov lahko Mahle ponudi tudi integrirane sistemske rešitve za električno mobilnost.

Mahle v vsakem drugem izdelanem avtomobilu

Izdelke znamke Mahle lahko najdemo vsaj v vsakem drugem avtomobilu, ki ga prodajo v svetu, kar podjetje uvršča med ključne razvojne dobavitelje in razvojne partnerje avtomobilske industrije. Mahlejeve komponente in sistemi so si pot utrli tudi na dirkališča in terenske poti ter v statične aplikacije, mobilne aparate ter na železnico in na morje.

Podjetje se aktivno ukvarja tudi z rešitvami za prihodnost, ki bo zelo povezana z zmanjševanjem nevarnosti klimatskih sprememb, kjer delo poteka v več segmentih. Po eni strani se uvajajo povsem nove tehnologije, po drugi pa se optimizira konvencionalne pogonske sisteme in njihovo toplotno upravljanje.

Motorji na notranje zgorevanje še niso za odpis

Čeprav se včasih zdi, da se od njih že poslavljamo, je veliko prizadevanj na področju mobilne prihodnosti še vedno povezanih z motorji na notranje zgorevanje, pri katerih je z izboljšavami posameznih komponent mogoče precej zmanjšati izpuste. Kot pravijo pri podjetju, manj ko v motorjih na notranje zgorevanje ustvarite škodljivih snovi, manj jih je treba očistiti v izpušnem sistemu, pri čemer je ključnega pomena uspešno termalno upravljanje celotnega sistema. Veliko novih možnosti ponuja tudi uporaba stisnjenega zemeljskega plina v vlogi energenta.

Nove tehnologije za čistejše pogone

Obetavni so tudi hibridni pogonski sklopi, kjer lahko z učinkovitim razporejanjem obremenitve med motorjem na notranje zgorevanje in elektromotorjem učinkovito zmanjšamo porabo goriva, s tem pa tudi tvorbo izpušnih plinov.

Okolju najbolj prijazni se dandanes zdijo baterijski električni avtomobili, čeprav je tudi tu še veliko možnosti za izboljšave, ki so povezane s polnjenjem baterij ter njihovo proizvodnjo in reciklažo, prav tako pa tudi s proizvodnjo ogljično nevtralne električne energije; šele z njo bodo električni avtomobili zares postali zeleni.

Omenimo še različico baterijskih električnih avtomobilov, avtomobile s pogonom na gorivne celice, ki iz vodika proizvajajo elektriko; tudi tu je še veliko vprašanj, povezanih s polnjenjem posod za gorivo in proizvodnjo ogljično nevtralnega vodika. Tudi toplotno upravljanje električnih in hibridnih avtomobilov je zelo sofisticirano opravilo, pri katerem pridejo do pomena Mahlejeva diagnostična orodja in pripomočki za popravila avtomobilov.

Pri Mahleju ugotavljajo, da dandanes še ni povsem jasno, kaj se bo v prihodnosti zgodilo na področju pogonskih sklopov, zato se sami še naprej posvečajo razvoju komponent za različne pogonske sklope. Videli pa bomo, kaj bo prinesla prihodnost.