Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Luči pod karoserijsko barvo? Magna pravi, da ja!

24.06.2022

Kanadski industrijski velikan Magna je nedavno predstavil revolucionarna avtomobilska svetila, ki so vidna le, ko so vklopljena, sicer pa so nevidno skrita v karoserijske panele.

Izjemno zanimiv koncept svetil, ki so ga pri Magni poimenovali Breakthrough Lighting je mogoče namestiti praktično na katero koli površino karoserije, če je ta narejena iz umetnih mas, oziroma polimerov. Magna je tehnologijo prikazala na pokrovu prtljažnika, ki je sprva videti kot običajen primerek svoje vrste, a ob vklopu vgrajenih svetil postane nekaj čisto drugega.

Svetila imajo tako varnostno kot okrasno funkcijo, njihov cilj pa so predvsem vozila prihodnosti, natančneje avtonomna vozila, ki bodo s tovrstnimi svetili lažje komunicirala z ostalimi udeleženci v prometu. Možnosti, ki jih ponuja inovativna tehnologija so namreč neomejene.

Pod vrhnjo plast zaščite skriti svetlobni paneli lahko projicirajo svetlobo različne intenzivnosti in barv, kar pomeni, da imajo potencialno lahko več funkcij, ne le osvetljevalne in opozorilne. Ena izmed idej je uporaba pri avtomobilih v lasti podjetij, ki lahko novo funkcionalnost uporabijo za oglaševanje.

Tudi avtomobilski oblikovalci bodo zlahka prepoznali pomembno priložnost tovrstnih svetil, saj v zadnjih letih prav klasična svetila močno narekujejo oblikovalske smernice, v tem primeru pa odpirajo nove možnosti.

Seveda se bo vsak specialist za popravila karoserijskih delov vprašal kaj to pomeni zanj in njegov posel, saj popravilo poškodovanega panela s tovrstno funkcionalnostjo prav gotovo ne bo preprosto. O detajlih kompleksne zgradbe pri Magni za zdaj še molčijo, pravijo pa, da bodo za serijsko proizvodnjo nared že leta 2023.

Torej bodo kmalu znane tudi podrobnosti, ki bodo razkrile ali bodo ti paneli primerni le za menjavo ali pa se jih bo lahko tudi popravljalo.

Kako luči delujejo v praksi, si lahko ogledate na tej povezavi.