Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Meyle z rešitvijo za težavo tesle 3 in Y

06.05.2023

Meyle_Querlenker_Tesla_prava.jpg

Vse več električnih avtomobilov na cestah je pognalo tudi dogajanje na področju nadomestnih delov. Meyle se je tega lotil še nekoliko bolj temeljito, saj je za vozila znamke Tesla razvil, ne samo enakovredno, ampak celo boljšo komponento.

V zadnjem času se je veliko voznikov teslinih modelov 3 in Y pritoževalo o neprijetnem cvilečem zvoku iz podvozja. Priznani proizvajalec avtomobilskih delov Meyle je zadevi prišel do dna in ugotovil, da je težava v serijskih trikotnih prečnih vodilih.

Po številnih testiranjih je razvojna skupina pri Meyle ugotovila, da je bilo tovarniško vgrajeno prečno vodilo zasnovano z nezadostno zaščito pred vlago. Dež namreč teče neposredno z vetrobranskega stekla na vpetje koles in prodre v kroglični zglob. To na koncu povzroči neželen, dražeč cvileč zvok in v redkih primerih lahko vpliva tudi na natančnost krmiljenja.

Tesla-Model_Y-2021-1600-01.jpg

Ker so električni avtomobili praviloma občutno težji od klasično gnanih, kar gre pripisati dodatni masi baterije, se to pozna na raznih komponentah, ki morajo biti temu primerno bolj trpežne in zmogljive. To še posebej velja za sestavne dele vzmetenja, kjer je prečno vodilo izpostavljeno ogromnim obremenitvam, prej pa se lahko obrabijo tudi puše in še kaj.

Nadomestni del, ki ga ponuja Meyle je torej izboljšana različica originala. Od slednjega se razlikuje v štirih lastnostih:

  • Trdno ohišje krmilne roke iz zelo trdnega kovanega aluminija izboljša togost in zmanjša maso v primerjavi z originalom, ki je izdelan iz kombinacije jekla in plastike. Optimizirana zasnova zagotavlja velike varnostne rezerve z nizko težo.
  • Kroglični zglob ni izdelan s procesom stiskanja, s čimer se prepreči prodiranje vode in zagotovi popolno tesnjenje.
  • Krogelni zglob ima večji premer kot originalni del in lahko porazdeli sile po večji površini, kar je bistveno za trpežnost ob velikih in pogostih obremenitvah zmogljivih vozil.
  • Optimizirane so puše, kar podaljša njihovo življenjsko dobo.