Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Velik korak naprej za nemški e-pogon

15.04.2023

Volkswagen je predstavil novo generacijo motorjev za svojo električno platformo Modular Electric Building Kit - MEB.

V teh dneh se pri Volkswagnu vse vrti okoli premiere povsem novega modela ID.7. Gre za električno limuzino, ki bo skušala v svet novega pogona zapeljati vse dosedanje ljubitelje passata, pa seveda tudi vse tiste, ki za domačo ali poslovno rabo potrebujejo ta tip karoserije.

Premiera ID.7 pa je pomembna tudi s stališča povsem nove družine električnih motorjev, saj jih bodo pri koncernu uporabljali tudi pri drugih BEV vozilih, torej tudi pri znamkah Škoda, Audi in Cupra. Motor z oznako APP550 izdeluje hčerinska tovarna VW Group Components iz Kassla. V avtih bo motor lahko zagotavljal moči do 210 kW, kar je bistveno več kot dosedanji posamezni motorji. Ti so imeli do 150 kW. Drug pomemben podatek je, da bo motor zmogel do 550 Nm navora, namesto dosedanjih 310 Nm.

Volkswagen pri novem pogonskem sklopu poudarja učinkovitost, ki so jo izboljšali s številnimi spremembami in dopolnitvami. Sam dizajn se ni dosti spremenil in ima pulzni inverter vgrajen v samo ohišje motorja. Tudi ohišje rotorja, statorja in menjalnika ostaja enako, torej se po velikosti ni prav nič povečal. So pa vse komponente dodatno razvili. Kot pojasnjujejo pri Volkswagnu, motor APP550 večji navor dosega med drugim zaradi drugačnega navitja. Rotor ima vgrajen močnejši magnet permanentnega tipa. Izboljšali so tudi prenose, da lahko prenesejo višji navor. Na drugačne tokove so prilagodili tudi inverter. Uporabili so tudi drugačne ležaje ter zmanjšali trenje.

Zaradi novega APP550 bodo ID modeli in tudi modeli ostalih znamk na MEB platformi lahko z isto baterijo dosegali daljše razdalje. Glede različic so pri Volkswagnu za zdaj potrdili le že omenjeno moč 210 kW.