Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Razkuževanje vozil v avtoservisnih delavnicah

16.03.2020

Slika7.jpg

Koronavirus COVID-19 je prodrl v vse pore našega življenja in pri tem tudi servisne delavnice niso izjema. Večina jih je sicer zaprla vrata, menjava gum pa je prestavljena v prihodnost, a nekatere delavnice še vedno opravljajo nujna popravila. Kaj lahko storijo, da se z virusom ne okužijo njihovi mehaniki ali pa da ne okužijo svojih strank?

Korenito ga razkužite, a bodite previdni

IMG_20200316_104724.jpg

Seveda je priporočljivo, da se avtomobil takoj po sprejemu na servis korenito razkuži, za kar je na voljo vrsta zelo različnih sredstev. A pozor, kar je dobro za nekatere dele avtomobila, za druge sploh ni in obratno. Pri uporabi sredstva, s katerim se bomo lotili razkuževanja avtomobilske notranjosti, moramo biti zelo previdni, saj z njim nočemo uničiti površin. Te so v večini primerov veliko bolj občutljive kot denimo površine v gospodinjstvu in tudi teh se ne lotevamo z razkužili kar povprek. Nekatera razkužila namreč vsebujejo alkohol, ki lahko poškoduje plastične površine ali izsuši usnje, ki se potem začne luščiti, v drugih pa je »varikina«, raztopina natrijevega hipoklorita, za katero je znano, da razbarva površine. A blage raztopine »varikine« oziroma na njej zasnovanih belilnih sredstev lahko uporabite, a je pri tem potrebne veliko previdnosti, da ne naredimo nepotrebne škode. Pred uporabo takšnega sredstva je najbolje, če njegovo delovanje najprej preizkusite na skriti površini, kjer ne bo naredilo velike škode za videz površine.

Povezava do navodil za pripravo razkužila.

Za čiščenje in osveževanje usnjenih površin po razkuževanju so najboljši robčki z vsebnostjo »nivea« kreme za negovanje kože dojenčkov in podobne čistilne krpice za čiščenje rok in robčki za vzdrževanje usnja. Ti robčki so namreč, poleg čistil in nekateri tudi razkužil, prepojeni s sredstvi, ki poskrbijo za navlažitev kože, torej bodo dobro poskrbeli tudi za usnje na sedežih, volanih in drugih delih avtomobila. Iz enakega vzroka se lahko uporabijo tudi krpice za odstranjevanje ličil iz obraza. Nazadnje pa velja, da je zelo učinkovito sredstvo proti virusom milo, zato lahko za čiščenje notranjih površin uporabite tudi milnico. Načeloma vsa ta sredstva delujejo tako, da oslabijo ali uničijo povrhnjico virusa in ga tako ubijejo.

Ugasnite klimatsko napravo

IMG_20200316_105559.jpg

Priporočamo, da bi moral mehanik, preden po prevzemu vžge avtomobil, če je le mogoče, ugasniti klimatsko napravo, saj je, predvsem v primeru, ko je bila nastavljena na kroženje notranjega zraka, velika verjetnost, da se v njej zadržujejo virusi. In te mu bo po zagonu motorja in ventialcije pihnilo naravnost v obraz. Pri tem velja tudi poziv lastnikom avtomobilov, naj pred prihodom na servis klimatsko napravo nastavijo na zunanji zrak in naj vsaj za nekaj minut na avtomobilu odprejo vsa okna in ga dobro prezračijo.

Ozon kot univerzalno razkužilo

V priboru za vzdrževanje klimatskih naprav se skriva zelo učinkovito orožje proti virusom. Za sedanji Koronavirus COVID-19 tega sicer ni še nihče uradno potrdil, a znano je, da viruse in bakterije učinkovito uničuje ozon, torej molekula v kateri so združeni trije namesto dveh atomov kisika. In generator ozona bi moral imeti vsak servis, ki ima v svoji ponudbi tudi servis klimatskih naprav.

IMG_20200316_105533.jpg

Svetujemo, da na servisu stranki naročite, naj avtomobil parkira v bližini električne vtičnice, potem pa naj mehanik za približno pol ure v potniški prostor postavi delujoči generator ozona. To bi moralo biti dovolj, da se notranjost avtomobila razkuži. Verjetno ni treba dodati, da bi enak ukrep lahko izvedli tudi pred oddajo avtomobila stranki. A pozor! Ozon ne škodi le virusom in bakterijam, ampak ob vdihavanju v večjih koncentracijah tudi našim notranjim organom, predvsem pljučem, ki jih lahko precej poškoduje. Pred vstopom v avtomobil mora mehanik ali stranka zato kabino tudi dodobra prezračiti.

Pravilni postopki uporabe Ozonatorja in Bactobana

Zaščitite notranjost vozila

IMG_20200316_105652.jpg

IMG_20200316_105305.jpg

Vestni avtomobilski servisi sicer vedno poskrbijo, da so sedeži in druge površine, s katerimi pride v stik mehanik, ki seveda ne more vedno imeti brezhibno čistih oblačil, zaščitene pred umazanijo, kar bi morali med epidemijo korona virusa še okrepiti. Predlagamo, da poleg enkratno uporabljive polivinilaste prevleke za sedeže mehaniki zaščitijo tudi volanski obroč, prestavno ročico in druge občutljive površine, za kar je najbolj primerna raztegljiva folija, ki jo lahko po delu tudi razmeroma preprosto odstranijo.

Zadnji nasvet naj bo, da v tem času strankam priporočate, če je le mogoče, da se izognejo tudi ne nujnim obiskom avtomehaničnih delavnic. Letne pnevmatike in servis vozila lahko počakajo do mesec dni predvsem, če se vsi držimo splošnih navodil NIJZ in Vlade RS in #Ostajamo doma.